Η βουβωνική χώρα βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Ένα πολύ συχνό πρόβλημα της περιοχής αποτελεί η χαλάρωση των ιστών και η δημιουργία της κήλης που γίνεται αντιληπτή λόγω του τοπικού πόνου και του πρηξίματος που ψηλαφάται κάτω από το δέρμα και μερικές φορές μέχρι και τον όρχη. Αν η πίεση στην περιοχή είναι πολύ υψηλή, το οποίο μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της αφόδευσης ή κατά την ανύψωση βαριών αντικειμένων, τότε προκαλείται χαλάρωση των ιστών και πρόπτωση του περιεχομένου της κοιλίας μέσα ή δίπλα από το βουβωνικό κανάλι.
Συμπτώματα
Τύπικά συμπτώματα αποτελούν η ψηλαφιτή διόγκωση χαμηλά στην κοιλιά δεξιά ή αριστερά, και ο πόνος. Συνήθως ο ασθενής σπρώχνει το περιεχομενο της κήλης μόνος προς το εσωτερικό της κοιλιάς ανατάσσοντας την κήλη. Αν τμήμα του εντέρου εγκλωβιστεί και συμπιεστεί στο σάκο της κήλης τοτε προκαλειται έντονος πόνος και μπορεί να να δημιουργηθούν διαταραχές της αιμάτωσης και στη χειρότερη περίπτωση νέκρωση του εντέρου. Τότε θα πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβασησε όσο το δυνατόν συντομότερα.
Θεραπεία
Κάθε κήλη πρέπει να χειρουργείται καθότι δεν υπάρχει συντηρητική αγωγή για τη βουβωνοκήλη. Απεναντίας ο κίνδυνος για επιπλοκές αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου.
Τυπική θεραπεία είναι η σύγκλειση του χάσματος και η ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος με τοποθέτηση πλέγματος Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με λαπαροσκοπική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο στις περισσότερες περιπτώσεις. Διακρίνουμε δύο ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες:
Τεχνική TAPP (Transabdominal Patch plastik)
Tεχνική ΤΕΡ (Total extraperitoneal)
Εάν η βουβωνική χώρα είναι απρόσιτη για ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, τότε το χειρουργείο εκτελείται ανοιχτά με μια τομή στην βουβωνική χώρα και την εισαγωγή πλέγματος με τη μέθοδο Lischtestein.
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι ο ελάχιστος μετεγχειριτικός πόνος, η παντελής απουσία παροχετεύσεων, η άμεση επάνοδος του ασθενούς στις δραστηριότητες του κατόπιν νοσηλείας μιας μόλις ημέρας.